SKØNHEDEN OG UDYRET …i virkeligheden

Joseph Mendelssohn

Moses Mendel­sohn (1729-1786) var fra en velhavende familie. Som barn var han tidligt udviklet og kunne læse som 4-årig og var vel det, man kalder for et vidunderbarn. Han fik en varieret uddannelse og blev kendt som filosof og som bedstefar til den senere så berømte komponist Mendelsohn-Bartholdy.

Moses Mendelsohn kunne det hele, og alle døre stod åbne for ham, da han var ung. Han havde kun et problem: Han var frygtelig grim, lille og pukkelrygget. Pigerne var ikke interesseret i ham, og havde ikke andet end medynk til overs for ham. Og han tænkte hvis bare… jeg ikke var så grimt.

En gang boede Moses hos en købmand i Hamborg. Og her blev Moses forelsket i købmandens smukke datter, Fromet. Hun var vidunderlig, smuk og lattermild. Hun var alt, hvad en mand kunne ønske sig. Moses var ude af sig selv. Han vidste, at Fromet kunne få hvem som helst. Hun kunne vælge og vrage mellem smukke unge mænd og alle hans forsøg på at komme i kontakt med pigen mislykkedes. Høfligt men bestemt afviste hun ham.

Fromet Mendelsohn

Men da Moses skulle til at rejse fra købmandsfamilien, tog han en sidste gang mod til sig til et sidste forsøg på tilnær­melse. Han trak hende til side, og de satte sig på en bænk i haven, og han spurgte hende: ”Ved du, at ægteskaber bliver bestemt i himlen?” Hun svarede ikke.

”Jo, ser du”, fortsatte han, ”når en dreng fødes, så bestemmer Gud, hvem han skal giftes med. Og da jeg blev født, hørte jeg tilfældigvis, hvad Gud sagde. Gud sagde: ’Din kommende hustru vil være pukkelrygget’. Jeg blev forfærdet, og sagde straks til Gud: ’Kære Gud, det duer ikke! Det vil jo være forfærdeligt for en kvinde at være pukkelrygget, men det er lettere for en mand at bære den skæbne. Lad hende være smuk, så kan jeg blive pukkelrygget i stedet for!” Da opdagede Fromet hvad kærlighed er, hun blev rørt, så på Moses og rakte ham sin hånd. De blev gift og fik et langt og lykkeligt ægteskab og 10 børn.

Sådan lyder den rørende og sandfærdige historie om Moses og Fromet. Men det er i grunden også en slags fortælling om Jesus. For grunden til at det gik så grueligt galt den påskeuge i Jerusalem efter æseloptoget var jo netop, fordi Jesus, Guds Søn, led og døde for vores skyld. Han valgte den skæbne som ellers var min. Han tog frivilligt min skyld og synd så jeg kan leve glad og fri. Læs Markus Evangeliet kapitel 14-16.

Lige nu kan du i biograferne se den succesfulde Disney film ’Skønheden og udyret’ om den smukke pige der forelsker sig i den unge prins som er skjult bag et grimt ydre og et hidsigt temperament. Den historie er præcis samme sag: Kærligheden overvinder alt! Bag alt det ydre og det overfladiske findes den virkelighed, som er til at regne med. Søg efter kærligheden, der er parat til at ofre alt, så skal du leve glad og fri.

Kærlig hilsen
Jan Kornholt

Trykt i NYT fra Købnerkirken April 2017