HVAD SIGER DIN KROP

En kort gudstjeneste fra Købnerkirken tilrettelagt af Jan Kornholt med prædiken af Arno Steen Andreasen
Søndag d. 29. marts 2020

1. PRÆLUDIUM
Ujævn grund
Thomas Kofoed Lundegaard

2. INDLEDNING
Velkommen en kort gudstjeneste fra Købnerkirken. Vi kan ikke samles i kirken, men vi kan alligevel være sammen om denne gudstjeneste. Nyd indholdet helt i dit eget tempo, læs højt og syng med på sangene. Livet i dag er på ‘ujævn grund’, som Thomas synger i præludiet. Derfor beder vi til Gud: ‘Tag min hånd, led mig på vejen din, ujævn grund men sikker fordi, din favn er hvor jeg hviler i!

3. FRA BIBELEN
Herren er min hyrde, jeg savner ingenting.
Han lader mig ligge i den grønne eng.
Han fører mig til det stille vand.
Han giver mig mod og viser mig vej,
den rette vej.
Selvom jeg går i dødsskyggens dal,
frygter jeg ingenting,
for du er med mig, du er min hyrde,
du gør mig tryg.
Gud viser mig sin godhed,
han er trofast imod mig, så længe jeg lever,
jeg skal bo i Guds hus alle mine dage.

(Salme 23, fra ‘Bibelen 2020’)

4. BØN
Herre, i dine arme er jeg sikker. Når du holder mig, har jeg intet at frygte. Jeg ved intet om fremtiden, men jeg stoler på dig. Amen.
(Frans af Assisi 1181-1226)

5. SANG
Se nu stiger solen af havets skød
(Der er også denne mere rockende og livsbekræftende udgave fra Sthens Kirke i Helsingør)

6. FRA BIBELEN
Har I glemt, at jeres krop er et tempel for Helligånden? Den Ånd, som Gud har givet til jer, bor i jer, og I tilhører dermed ikke mere jer selv. Du er Guds ejendom; tænk lige på den pris, som han har betalt for den! Derfor skal I behandle jeres krop på en måde, som ærer Gud!”
(1. Korintherbrev 6,19-20).

7. PRÆDIKEN
Måske du har hørt om dette skriftsted før. Jeg har ofte hørt det prædiket, når præsten ønskede, at folk skulle leve moralske liv. Det kunne betyde alle mulige ting alt efter, hvad der var acceptabelt i det speciellige kirkesamfund eller hvad der var trenden lige nu. Det kunne have med sex at gøre, med rygning, om man måtte drikke alkohol eller være overvægtig. Men hvad nu, hvis ordet handler om at lytte til hvad Helligånden siger til os gennem vores kroppe?

Hvis kroppen er et bosted for Jesus’ Ånd, så betyder det også, at Han, som er omtalt som Ordet, ikke kan lade være med at kommunikere med os. Han taler på alle mulige måder, men måske vi har overset, at han også taler til os gennem vores kroppe.

Hvad sker der, når en bemærkning skærer dig i hjertet, hvornår får du en klump i halsen, hvad får dig til at græde, hvornår har du en mavefornemmelse af, hvad der er det rigtige at gøre. Bibelen fortæller os, at ”Gud taler på en måde, og på to, men man opdager det ikke.” (Job 33:14)

Tit overhører vi Guds stille hvisken, fordi vi ikke kan lide, når kroppen ikke er i ro og harmoni. Så ser vi lidt mere Netflix/YouTube/Facebook, besøger venner, drikker eller spiser lidt mere, eller hvad der nu er vores typiske overspringshandling. Det betyder, at alt det Gud gerne vil sige til os, stadig sidder i kroppen og kalder igen og igen. Og måske drukner vi disse trælse følelser i en uendelighed og mister budskabet.

Prøv at bemærke når din krop reagerer i løbet af dagen. Stop og spørg, hvad Gud ønsker at fortælle dig lige nu. ”Lyt Job, hør på mig! Vær stille, så jeg kan tale. (Job 33:31)

Grib chancen og lær at lytte mere til Guds stemme. Det er en proces, men en frigørende proces. Frygt, usikkerhed, utryghed og mange andre ting sætter sig i vores kroppe og Gud forsøger at sige noget gennem alle disse fornemmelser. Vi er opmuntret til at være ”stille og ved at jeg er Gud” (Salme 46:11) og det kan hjælpe os til at finde Gud i alle ting.

Arno Steen Andreasen

8. SANG
Lige nu lige her

9. BØN
Kære Gud. Pas godt på os – på vores familie og venner.
Vær med vores politikere og myndigheder, hjælp med så de træffer vise og modige beslutninger.
Giv kraft og overskud til alle der arbejder i sundhedssektoren og andre dele af krise-beredskabet. Lad dem mærke din kraft og din beskyttelse.
Vi beder for alle der er syge. Helbred dem og giv dem styrke og livsmod.
Vi beder for de socialt udsatte, især for ramte børn og familier og hjemløse. Lad dem alle opleve din fred og din hjælp og ekstra hjælpsomhed fra alle omkring dem.
Vi beder for enhver virksomhed og arbejdsplads. Giv dem kreative ideer og holdbare løsninger midt i de ekstraordinære udfordringer.
Vi beder for de lande i verden, hvor krisen netop nu rammer med en stor kraft med mange døde.
Hjælp os alle, kære Gud, at vi i denne tid må huske på, hvad der er det vigtigste, og opleve, at vi ikke er alene midt i alt det uvante og utrygge.
Hjælp os at holde fast i overbevisningen om at du vil tage vores bekymring og give os hvile. Amen!

10. FRA BIBELEN
Jesus siger: “Kom alle jer, der arbejder hårdt og er tynget af bekymringer. I kan hvile ud hos mig. Tag min byrde på jeres skuldre, og lær af mig, for jeg er beskeden og tålmodig. Så får I ro i sjælen. Min byrde er god og den er let at bære.”
(Mattæus Evangeliet kap. 11.28-30)

11. POSTLUDIUM
Til Trøst
Marit Selbæk

12. MEDDELELSER
– I dag, søndag d. 29. marts, samles alle landes kirker i en national bededag for Danmark. Det er den fælleskirkelige organisation Evangelisk Alliance der står bag initiativet. Besøg Evangelisk Alliances hjemmeside eller Facebookside og vær med i bønnen for Danmark.
– Følg med i det seneste nye i Købnerkirkens Fællesskab: Abonnerer på nyhedsbrevet.
Læs det seneste nyhedsbrev her…
– Du kan deltage i Købnerkirkens gudstjeneste også de kommende søndage: 5. april og 12. april, hvor du om formiddagen på Købnerkirkens Facebookside og på hjemmesiden kan finde link til gudstjenesten.
– Købnerkirken MobilePay nummer er 19703

Opdateret 29. marts 2020