HAN TOG MIN FRYGT FRA MIG

En kort gudstjeneste fra Købnerkirken tilrettelagt af Jan Kornholt
Søndag d. 22. marts 2020

1. PRÆLUDIUM
Lovsynger Herren min mund og mit indre

2. INDLEDNING
Velkommen til en kort gudstjeneste i Købnerkirken. På grund af myndighedernes forbud mod at samles er her muligheden for at du derhjemme kan holde din egen gudstjeneste enten alene i dit helt eget tempo eller sammen med din familie. Læs gerne højt og syng med på sangene. Lad os begynde med et opmuntrende ord fra Bibelen:

3. FRA BIBELEN
Gud vil gå foran dig og være hos dig. Han vil aldrig svigte dig, og du skal ikke være bange!
(Femte Mosebog 31,8)

4. BØN
Gode Gud!
Hjælp os når vi bliver grebet af frygt over at sygdom spreder sig uden for vores kontrol.
Pas godt på os alle og hjælp os at passe på hinanden.
Hold hånden over hele din verden. Både i Danmark og i resten af verden.
Når vi ikke kan holde vores kære i hånden, så må du gøre det, Gud.
Lad ikke frygten få os til at lukke os inde i os selv, men lad os holde fast i solidariteten og finde måder at vise den på, selvom vi ikke kan mødes.
Giv os mod og giv os håb.
Gode Gud!
Tak for ansvarlige myndigheder.
Tak for dygtige læger, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter og andre medarbejdere.
Tak for dem, der producerer og transporterer alt nødvendigt til at vi kan bevare livet.
Tak for mange muligheder.
Gode Gud!
Du holder os i dine hænder, og ingen er uden for din omsorg.
I dine hænder må vi også lægge vores frygt og vores magtesløshed.
Tak at du er almægtig også der hvor vi ikke magter mere.
Tak for livet, kærligheden og tak for at vi er dine børn.
Amen.

5. SANG:
10.000 Reasons / Bless the Lord

6. FRA BIBELEN:
”Jeg vil synge for Gud til alle tider,
altid vil jeg synge med glæde om ham.
Jeg vil synge for Gud,
så de svage glæder sig!
Hyld Herren med mig,
sammen vil vi fejre ham!
Jeg søgte Gud, og han svarede mig,
han tog min frygt fra mig.
Folk, som ser ham, lyser af glæde,
deres ansigter har intet at skjule.
En hjælpeløs mand råbte, og Gud hørte ham,
han hjalp ham med hans sorg.
Guds engel passer på dem, der tror på Gud”

(Salme 34,1-8 fra ‘Bibelen2020’)

7. PRÆDIKEN
Jeg elsker den sang: ‘10.000 Reasons /Bless the Lord.’ Til min kones bisættelse for snart to år siden valgte jeg at vi skulle synge den som fællessang. Jeg var ulykkelig, fortabt. Jeg frygtede at miste troen, miste mit arbejde, miste forstanden. Mit liv passede til beskrivelse i sangens sidste vers: ’and on that day when my strength is failing. The end draws near, and my time has come.”

Hvorfor jeg elsker sangen? Jo foruden den gode melodi så er budskabet, at du skal synge med glæde om Gud til alle tider også i de tider hvor det gør ondt og du intet magter. Det er let nok at synge for Gud og hylde ham i de gode tider, når alting syntes let. Men det er også rigtigt at synge med glæde om Gud i de svære tider.

Vi synger ikke bare til Gud om det vi ser eller det Gud gør eller ikke gør. Men vi synger til Gud på grund af den han er: Gud er vores skaber, vores frelser, han er begyndelsen og enden, Gud er kærlighed! Og Gud er den samme både i gode og dårlige tider. Når vi bliver ved med at synge for Gud så vil den uforanderlige Gud gennem vores tro og vores tilbedelse forandre os og forandre vores verden. Det tror jeg på, og jeg har oplevet at det er sandt. Jeg mistede ikke troen, mit arbejdet eller min forstand da min kone døde: Da jeg var længst nede, kunne jeg stadig synge for Gud, og jeg mærkede hvordan glæden gradvist blev større end min sorg og kærligheden stærkere end det onde jeg havde oplevet!

”Jeg vil synge for Gud til alle tider,
altid vil jeg synge med glæde om ham.
Jeg vil synge for Gud,
så de svage glæder sig!”

Med rette føler vi os svage lige nu. Vi frygter Corona-virus og de konsekvenser sygdommen får for vores liv og vores verden. Vi føler os bange og magtesløse. De gode nyheder er at det netop er i vores afmagt Guds kraft vil udfolde sig. Og det mærker jeg tydeligt når jeg i mørke tider synger og hylder Gud for den han er! Når du er svag, så syng for Gud, og du vil finde styrke og glæde.

”Jeg søgte Gud, og han svarede mig,
han tog min frygt fra mig.”

Frygt er en ’følelse knyttet til oplevet eller forventet fare *. Lige nu kommer vores frygt mest til udtryk i det spørgsmål som er umuligt at svare på: ’Hvad nu hvis…?’ Vi oplever Coronavirus som ‘en oplevet eller forventet fare’ og de følelser som er knyttet til vores mange ubesvarede spørgsmål til fremtiden, holder os vågne om natten og utrygge om dagen. For hvad nu hvis?  

Det er et vilkår, at lige nu må vi leve med uvisheden. Men vi behøver ikke leve med frygten. Der er meget du kan gøre:

  • Stol på vores politikere og myndigheder og følg deres retningslinjer.
  • Vis hensyn til andre og være hjælpsom. Vi kalder det næstekærlighed!
  • Syng for Gud, søg Gud, og han vil svare dig og tage din frygt fra dig!  

Der vil altid være mere end 10.000 grunde til at søge Gud, synge for Gud, hylde ham! De tusindvis af mareridt vi kan forestille os – hvad nu hvis? – dem kan du lægge frem for Gud, dem allesammen. Stol på at Gud vil svare dig og tage din frygt fra dig.

”I skal ikke frygte nogen fjenden!
Kærlighedens liv har ingen ende.”

8. SANG:
Du som gir os liv og gør os glade

9. BØN:
Kære Gud, du som gir os liv og gør os glade.
Vi beder dig om at hjælpe os når vores glæde forsvinder og frygten vokser.
Lad os hver dag finde muligheder for at søge dig og synge for dig.
Vi beder dig om at svare vores bøn og tage vores frygt fra os.
Tak Gud, fordi du vil svare os og du vil hjælpe os!
Og hjælp os da at sprede budskabet om din hjælp, så vi kan blive mange der synger til dig:
Vi hylder dig og vi synger med glæde og fejrer dig.
Tak Gud at vi må stole på at du vil forvandle vores sorg og frygt til glæde og fest!
Amen!

10. FRA BIBELEN
”Nu kan vi tilbede ham uden frygt fordi vi er blevet befriet fra vores fjender;
for Gud er fuld af omsorg. Han kommer som et himmelsk lys og står op for os som en solopgang. Lyset skal skinne for dem der sidder i mørket og i dødens skygge, og lede os ind på fredens vej!”

(Lukas 1,67-79 uddrag)

11. POSTLUDIUM
Stay with me
Örebro Chamber Choir og South China Normal University Choir

COVID-19 er har spredt sig til hele verden og flere og flere mennesker bliver smittet. På den baggrund har INTERKULTUR formået at få to kor til virtuelt at synge sammen for at sende et vigtigt budskab til alle mennesker i verden om at holde sammen, holde ud og finde styrke.
Sangen ‘Stay with me’ er komponeret af kineseren Cao Guanyu. Den er indspillet af Örebro Chamber Choir fra Sverige under ledelse af Fred Sjöberg og ‘South China Normal University Choir’ fra Guangzhou under ledelse af Su Yanhui. Udgivet 15. marts 2020.

* Frygt ifølge ‘Den Stor Danske’