Tryghed eller forandring

Forandringer er nødvendige for at opleve tryghed

Min kone elsker at flytte rundt på vores møbler. Jeg hader det! Sådan er vi mennesker så forskellige: Nogen elsker at lave om og andre vil helst have at alt forbliver som det er. ’Forandring fryder’ siger man, men der er også mange som fryder sig mere når alt er som det plejer. En ting er dog fælles for alle mennesker: Vi ønsker tryghed. Sjovt nok så taler vi ofte om tryghed og forandring om modsætninger, når vi fx bruger ’tryghed’ som et vigtigt argument for ikke at lave forandringer.

Hvad er tryghed?
Vi bruger ordet tit, men betydningen er uklar. I alle de forklaringer jeg kender der indgår begrebet ’frihed’: Tryghed er at føle sig fri. Tryghed er frihed til at handle. Tryghed er friheden til at kunne være mig selv. En anden gennemgående forklaring er, at tryghed hænger sammen med andre menneskers positive adfærd overfor mig: Tryghed er at føle sig værdsat. Tryghed er støtte, opmuntring, hjælp – kærlighed!

Forandring skaber tryghed!
Hvis tryghed er at opleve frihed og kærlighed, så er det meningsløst at bruge ønsket om tryghed som et argument imod forandringer. Forudsætningerne for tryghed er da at elske og at give valgmuligheder.
Professor Ole Thyssen siger: ”Tryghed er ikke en tilstand én gang for alle. Det er nok så meget noget, vi skal sætte spørgsmålstegn ved, kritisere og tale om løbende.”  Tryghed er en tilstand i konstant forandring, fordi forholdene for tryghed ændrer sig hele tiden. Det som i dag giver mig følelsen af frihed og anerkendelse er ikke det samme som for 20 år siden.

Negativ og positiv tryghed
Der er mennesker som føler sig udsat for farer og som mener at tryghed er at undgå det som truer dem. Fx den som er bange for at blive overfaldet om aftenen, og bliver hjemme for at undgå risikoen. Eller den som er bange for indbrud i hjemmet og derfor installere ekstra lås og tyverialarm. Den negative tryghed er at undgå det som gør mig utryg, men det fører til kontrol og sikkerhed ikke til større frihed og kærlighed.
Der er også mennesker som tør tage chancer og sige deres mening og viser handlekraft og vilje til at løse problemer. Det er kendetegn ved de mennesker som føler sig trygge på den positive måde. En forudsætning for den positive tryghed er oplevelsen af frihed og selvtillid og andres tillid.

Jesus skaber forandring og tryghed
Mennesker skal arbejde på at skabe tryghed i sit eget og i andres liv. Men det er svært. Derfor behøver vi hjælp. Den største hjælp kommer fra Jesus. Han siger ’Kom, alle I de arbejder hårdt og er tynget af bekymringer. I kan hvile ud hos mig. Så får I ro i sjælen.’ (Mattæus 11,28-29). Et andet sted i Bibelen står der: ’ Den der bliver kristen, bliver et nyt menneske. Det gamle er forbi, og noget nyt er blevet til’ (2. brev til menigheden i Korinth 5,17).
I kirkens fællesskab kan du finde hjælp til at tage imod den hjælp som Jesus tilbyder. Han kan skabe den forandring i dit liv som bliver til en positiv tryghed. Din bekymring forandres til ro i sjælen og dine gamle nederlag forvandles til en ny chance.

Trygheden ligger i forandringen
Og hvad er nu det? Min kone har igen flyttet den lille sofa. Hvor skal jeg så sidde? Men inden jeg bliver rigtig vred over forandringen tænker jeg efter. Hun gør det fordi hun elsker sit hjem og ønsker det bedste for mig. Og hendes forklaring på forandringen gør mig glad og tryg.

Kærlig hilsen Jan Kornholt

En tanke om "Tryghed eller forandring"

1. Pingback: Kan tryghed og forandring forenes? | Købnerkirken