TALENT

Jeg husker med rædsel tilbage på mine karakterbøger fra skolen. Ikke fordi mine karakterer var specielt dårlige – de var nærmest gennemsnitlige. Problemet var de bemærkninger, som lærerne havde skrevet ude til højre: ”Mere flid ønskelig”. ”Jan virker ofte fraværende i timerne” eller ”mere opmærksomhed i timerne ønskes!” Jeg var ikke enig med lærerne, jeg forstod dem simpelthen ikke, og de havde det vist helt på samme måde overfor mig. De syntes bestemt, jeg skulle bruge mine evner bedre.

Til gengæld husker jeg med glæde på de gange, hvor nogen var stolte af mig. Da jeg som syvårig sang solo i kirken og min mors øjne strålede – ”det er min dreng!” Og alle de gamle damer smilede. Eller da jeg lavede teater i skolen og kirken, og det bare lykkedes, og alle var begejstrede. Og det allerbedste: Den dag jeg scorede det afgørende mål til skoleidrætsdagen, da skolens fodboldhold bankede Hesselager 2-1! Jan, skolens fodboldhelt! Da var det virkelig 100 % udnyttelse af mine evner.

Da jeg var lille, sagde min far til mig: ”Jan, du skal finde ud af, hvad du vil bruge dit liv til!” Da jeg blev 17-18-19 år gentog min far de sammen ord, men nu fik tonen en anden lyd: ”Jan, nu du altså snart finde ud af, hvad du skal bruge dit liv til!” Det er nemlig ikke lige meget, og det vidste min kloge far. Livet er fra Gud, og det er beregnet til at skulle bruges til noget godt! Jesus er enig med min far – ja de har helt sikkert slået sig sammen for at få skovlen under mig.

Jeg har hørt min far fortælle den samme historie som Jesus fortæller: Om de tre ansatte der hver fik betroet en del af virksomhedsejerens formue. (Læs Mattæus Evangeliet 25,14-30). De fik ikke det samme beløb – de fik efter evne. De to af dem brugte det, de havde fået betroet, de brugte deres evner fuldt ud – eller ’talenter’, som den slags penge hed dengang. Den tredje derimod, lod det ligge, det han havde fået. Ja, han gravede sit talent ned. Historiens morale er klar: Du skal bruge dine evner – dit talent – optimalt.

Brug det talent, du har fået af Gud
Brug det og dyrk det og lev det ud!
Alle de evner, du én gang har fået,
Dem skal du bruge til noget!
          (Sigurd Barrett)

Jeg har hørt om, at der er skrevet en tyk roman om en dreng, der klatrer op i et træ. Flere hundrede sider, der kun handler om det ene: En dreng, der klatrer op i et træ. Drengen lider af en spastisk lammelse, og klatreturen er tilsyneladende umulig. Til sidst lykkes det dog. Han udnyttede sine evner til det yderste.

Sådan skal du levet dit liv: Tro på at Gud har givet dig talent, evner og muligheder. Uanset hvad det er, du har talent for, så skal du bruge det. Dine evner er Guds gave til dig, og meningen med livet er, at du skal bruge dine evner til gavn både de mennesker du lever sammen med og dig selv.

Husk også at Gud vil hjælpe dig med at bruge dine talenter. Du er ikke overladt til dig selv. Bed Gud om hjælp og du vil opleve, at Gud har en kraft (Helligånden) der vil hjælpe dig med at udnytte dine evner 100 %.

Kærlig hilsen Jan Kornholt

Artikel trykt i 'Nyt Fra Købnerkirken' november 2016