RIGTIG JUL

Rigtig julSom barn lærte jeg, at for at det kan blive ’rigtig jul’ så er der en række forudsætninger som skal være opfyldt: 1: Bestemte småkager skal være bagt i rigelig mængde. 2: Senest lillejuleaften står der et pyntet træ i stuen uden nisser og dannebrogsflag. 3: Julegudstjenesten begynder med ’Det kimer nu til julefest’ og man skal se Disneys juleshow! Og listen var længere end det.
I dag er min egen liste ikke så lang: ’Rigtig jul’ er en juleaften med andesteg og god rødvin sammen med den nærmeste familie. Og så skal der være nogle få og indholdsrige arrangementer i kirken. Mere behøver jeg ikke.

Der findes meget ’forkert jul’ rundt omkring mig. Fx når forretninger bruger julen til at øge salget allerede fra oktober måned. Til en fodboldkamp i oktober blev jeg ønsket glædelig jul af Tuborg, der reklamerede for julebryg. Det svarer vel til at sige glædelig pinse når det er fastelavn! Det er også ’forkert jul’ når jeg overalt bombarderes med dårlig musik uden indhold. Blot der høres bjældeklang og der er klejner i teksten, så får jeg det at høre.

Du har sikkert dine egne forestillinger om hvordan en ’rigtig jul’ og en ’forkert jul’ er? Du kan også hente hjælp i kirken til at fejre ’rigtig jul’. Læs Bibelens beretninger fra Betlehem om dengang Jesus blev født: Lukas Evangeliet 2.1-20 og Mattæus Evangeliet 2,1-12. Budskabet er, at Guds søn fødes som mennesker med det formål at redde verden. I beretningerne kan du hente inspiration til hvordan du får en ’rigtig jul:’

TÆND LYS Det var mørk nat, da hyrderne på en mark udenfor Betlehem som de første i verden hørte at Jesus var født. Det begyndte med at hyrderne blev badet i et guddommeligt lysskær. Og på himlen viste der sig en kraftig stjerne. Der blev tændt lys for Jesus, som også selv bliver kaldt ’verdens lys. En ’rigtig jul’ er en fest med lys – mange lys. Og for os der fejrer jul midt i den mørkeste tid, der giver det ekstra god mening at tænde lys.

SYNG LOVSANG En engel fortalte hyrderne på marken, at Jesus er født. Og derefter bliver der lovsang: En himmelsk hærskare lovpriste Gud og sang. Til en ’rigtig jul’ hører lovsang. Vi skal ligesom englene synge ’ære være Gud i det højeste og på jorden’ og dermed udtrykke vores begejstring over budskabet om Jesus’ fødsel.

GIV GAVER Det er Jesus, der har fødselsdag, men det er os der får gaverne. Egentlig er det Jesus der får gaver af de vise mænd fra Østen. Men det giver god mening, at vi giver hinanden gaver som tegn på at Jesus er Guds gave til os alle. En gave udtrykker kærlighed, så derfor er ’rigtig jul’ en fest hvor vi giver gaver.

SKAB FÆLLESSKAB Nyheden om at Jesus er født bringer mennesker sammen. Både de lokale lavtlønnede hyrder og de velhavende vismænd fra udlandet kommer og bliver en del af fællesskabet omkring Jesus. Derfor er en ’rigtig jul’ en jul sammen med andre. Familien og venner mødes. De ensomme og udstødte skal også inviteres med og vi mødes i kirkens fællesskab.

Glædelig ’rigtig’ jul Jan Kornholt