Fri villighed

Akvarel: Dorthe Kornholt 2005

Frivillighed betyder at der er ’frihed til gerne at ville…’ Det lyder så enkelt og selvfølgelig, men i praksis er det kompliceret og svært. Friheden er en forudsætning for det gode liv, men friheden er skrøbelig i vores familier og venskaber. Friheden er knyttet sammen med kærlighed og glæde: Den som elsker, sætter andre fri, og den som viser en smittede glæde, gør andre frie.

Vores oplevelse er desværre ofte den, at vi med krav og forventninger til hinanden gør hinanden ufrie! Vi vogter over hinanden. Men frihed kan hverken købes eller kræves. Frihed eksisterer kun ved at blive givet. Margareta Melin har i sin bog, ”Vær den du er” skrevet et digt med titlen; ”Hvem er mig et hjem”, som beskriver den relation, der sætter fri. Et par vers lyder således;

”Den, der hævder sin ret til mig
dræber min glæde
kvæler min kærlighed
tager mit liv.

Fra det menneske må jeg gå bort
selv om det skulle være
min mor, min mand, mit barn…

Ingen har nogen ret til mig,
Ikke ’en.
Ingen må tage mit liv fra mig.

Det jeg giver
giver jeg af fri vilje
når min tid er inde.

Den der tager,
hindrer mig i at give.
Den, der kræver min kærlighed,
hindrer mig i at elske.
Den, der tager mig,
mister mig.”

Fortællingen om Jesus fortæller om en kærlighed der skaber frihed ved at give (Læs i Bibelen: Mattæus’ fortælling om Jesus kapitel 20 vers 26-28). Jesus gik så langt, at han satte livet til for at andre kan leve. Han kom ikke for at bliver opvartet af andre, men for selv at være tjener. Hans mission er med sit liv var at gøre mennesker frie.

Det kristne liv og Købnerkirkens fællesskab bygger på fri villighed. Vi tror at Jesus satte mennesker fri. Derfor skal vi i det kristne fællesskab fastholde Guds kærlighed som den vigtigste værdi og livet i frihed skal være vores vision! Det gælder også i dit personlige liv og i alle dine personlige relationer, at du ved at elske gør andre mennesker frie. Og det gælder i kirkens fællesskab: Alt, hvad vi gør, det gør vi fordi Jesus elsker os – derfor elsker vi også hinanden. Vor indbyrdes kærlighed sætter os fri! Når vi er frie, så kan vi af egen fri vilje besluttet at tjene.

Det er forbudt i Købnerkirken at gøre noget bare fordi det er en pligt! Det bliver så let til en sur pligt. Du skal også have lyst til det! Der er brug for fri villighed til at tjene – og det er absolut muligt, fordi Jesus har gjort os frie ved at give sig selv. Derfor giver vi med glæde vores tid, penge og evner i Købnerkirkens fællesskab, for kirkens formål er at formidle Guds kærlighed, som sætter mennesker fri. Det er præcis hvad verden har brug for!

Kærlig hilsen
Jan Kornholt

En tanke om "Fri villighed"

1. Hanne

Super godt indlæg 🙂 Jeg tro virkelig, at der er brug for en holdningsændring i forhold til frivilligt arbejde i dansk kirkeliv, således at det ikke altid er “tordenskjolds soldater” der skal bære hele læsset.

Jeg er på det seneste blevet noget nysgerrig på ,hvad der f.eks. gør at en Kirke som Hillsong kan have sådan en fremdrift, og en hær af frivillige engageret unge. – Thomas Hansen, den ledende præst, kunne oplyse mig om, at hvis man ville være frivillig i Hillsong så skulle det være fordi man ønsker ære Jesus ved at tjene, og villig til at tage ansvar for den tjeneste som man gik ind i, følte man det som en pligt, skulle man ikke være frivillig i deres kirke! – Samtidig var han også meget bevidst om, at der hos dem som ledelse var et stor ansvar i forhold til at støtte og opbygge de der gjorde tjeneste. – Dette gøres bl.a. ved, at der arbejdes i teams med en teamleder, og en struktur som åbenbart virker. ( Min egen datter er selv blevet tilknyttet kirken og gået ind i et team, hvor hun oplever et fantastisk fællesskab både når der skal ydes og nydes)

Jeg er selv på det seneste, blevet meget inspireret af Romerne 12 særligt vers 7! – det at tjene praktisk er en gave!! …. samt vigtigheden af, at få styrket synergien i Guds legeme således ,at man på en unik måde kan opleve og få forståelse for hinandens forskellige gaver.

Det kræver ikke mindst individuelt at finde ud af, hvad ens gave er og hvor den rette plads for en er på Guds legeme/i fællesskabet, – MEN i den grad er det også en særlig opgave for de der har ledelsens gave at hjælpe pgl. til at finde den rette plads. – I kirkelig regi er der en stor forpligtelse og ansvar som ledelse at sikre, at “medarbejdere” bliver vejledt til at udfylde den rette opgave, i forhold til de evner/gaver pgl. har fået.

Ledelse er et must!
    Begreberne anerkendelse og kærlighed er alfa og omega!

Svar