Elsk hinanden!

Kære venner i Købnerkirkens fællesskab

Købnerkirken er kirke i verden - ikke i en bygning!

Købnerkirken er kirke i verden – ikke i en bygning!

I en tid med forandring skal vi huske at få det vigtige med. ”Ikke skylle barnet ud med badevandet” som det så dramatisk hedder. Købnerkirkens fællesskab er under udvikling og forandring og derfor er vi være ekstra opmærksomme på spørgsmål som: Hvad er kirken? Hvad er vores mission? Lad mig derfor minde om det vigtigste:

I skal bede for hinanden (Jakob 5,16)

All Hallows Bow er en kirke i et socialt belastet området i London. Jeg har besøgt kirken. Præsten Cris Rogers fortalte mig om en episode, der skete kort efter at han for tre år siden kom til kirken: Kirkens nabo er et pizzeria. En aften var der skyderi og en kunde blev dræbt. Pizzeriaets ejer og alle medarbejdere er muslimer, og der havde aldrig været nogen form for dialog mellem dem og kirken. Da pizzeriaet et par dage efter mordet igen åbnede, gik Cris ind og talte med medarbejderne.  Han sagde: ”Jeg græder sammen med jer over det, som er sket. Der, hvor jeg kommer fra, plejer vi at bede til Gud, når vi oplever noget som er svært. Må jeg have lov til at bede en bøn sammen med jer og bede Gud give os fred i vores by?” De unge muslimske medarbejdere tog imod tilbuddet fra den kristne præst.

Bær hinandens byrder (Gal.6,2)

Hvad der siden skete i All Hallows Bow er en spændende beretning. Hvis du spørger mig fortæller jeg gerne om det. Men her skal beretningen ikke være længere, for nu har du hørt det vigtigste, det som Købnerkirkens fællesskab skal huske: Vores mission er at dele liv med andre. Ikke ved at jeg i tide og utide belemrer andre med mine problemer og min tro, men at jeg er parat til at bære andres byrder. Det betyder helt enkelt, at være til rådighed for andre der behøver en ven. Du skal ikke komme med gode råd til mennesker der har det skidt, men hellere vise at du deler deres afmagt og smerte. Du skal ikke prædike for folk, du skal først og fremmest lytte.  Ingen gider høre på din prædiken, men har du tid til at lytte opmærksomt, så kan det føre til en forvandling i et menneskes liv!

Vis omsorg overfor andre (Jakob 2,13)

I det seneste år er jeg, mere end nogensinde i min tid som præst, blevet udfordret til at hjælpe mennesker i materiel og social nød. Og det er mennesker helt tæt på, i Købnerkirkens fællesskab og i kirkens lokalområde. I årtier har vi i kirken opbygget en kultur med stadig mindre omsorg. Det har vi, fordi vi ved, at vores velfærdssamfund jo skal tage sig af dem, som har brug for hjælp. Og så oplever vi, at vi selv har så forfærdeligt travlt og mangler overskud til vise omsorg for andre. Vi behøver et opgør med de dårlige vaner: Nej, det danske samfund kan ikke hjælpe alle menneskers materielle og sociale nød. Du er kaldet til at hjælpe! Og hvis du har for travlt til at vise omsorg for andre, så skal du ændre livsstil.

I skal tage jer af de svage (1.Tess. 5,15)

I 2014 skal Købnerkirkens fællesskab etablere en offentlig cafe i den renoverede underetage. Det bliver sjovt. Men formålet er ikke alene vores egne fornøjelse. Meningen med Cafe Julius er at skabe en platform for den frivillige indsats der kan gøre en forskel i andre menneskers liv. Som medarbejder i cafeen indbydes du til en tjeneste for andre. Cafeen bliver en oase, et åndehul hvor mennesker kan opleve venskab, varme og værdi. Økonomisk vil overskuddet gå til projekter der hjælpe svage, så de får styrke og kræfter til at leve et godt liv. Købnerkirkens fællesskab hjælper forældreløse børn i Burundi og Rwanda og vi hjælper forfulgte enker i Nepal. Nu er tiden kommet til at vi også etablerer projekter der hjælper mennesker i vores eget lokalområde.

Tag imod dem med åbne arme (2.kor.9,24)

En oplevelse fra 2013 har prentet sig markant i min erindring, på den måde at det er en oplevelse der også er min vision for fremtiden. Lørdag 15. juni blev den ombyggede Skotlands Plads indviet. Der var mellem 600 og 800 deltagere! Det var en forrygende sommerfest hvor alle slags mennesker i kvarteret deltog og bidrag. Og helt afgørende for det positive indtryk var, at jeg talte næsten 100 deltagere fra Købnerkirkens fællesskab. Vi lavede cafe og loppemarked og Amager gospelkor sang. Sådan! Vi skal med åbne arme tage imod mennesker. Det gør vi ikke ved at invitere mennesker i kirke, men ved at være kirke der hvor mennesker er! Vi har sprængt kirkens rammer og vores fællesskab er nu aktivt tilstede i lokalsamfundet, og det er her vi skal stå med åbne arme og møde mennesker, så de mærker Guds kærlighed.

I skal elske hinanden (Johs. 13,34)

Mit mål med denne artikel er at peget på det vigtigste ved kirkens mission. Jeg ved godt, det ikke er fyldestgørende. Hvad med forkyndelsen? hvad med undervisningen? Men jeg ved også fra Jesus selv, at kærligheden ER det vigtigste. (Læs fx Mattæus 22,34-40) Og derfor er det helt afgørende for en kristen kirkes troværdighed, at vi elsker hinanden! Jeg tror, at den videre udvikling af Købnerkirkens fællesskab står og falder med dette: Er vi parate til den ultimative udfordring: At vise kærlighed til hinanden? Det er ikke bare en udfordring til fællesskabet, men især til dig personligt: Vil du bede for andre, vil du bære andres byrder, vil du vise omsorg, vil du tage dig af den svage og vil du tage imod andre mennesker med åbne arme?

Kærlig hilsen
Jan Kornholt