Dømt til at leve

Dømt til at leve!

“Thi kendes for ret.
Du er dømt til at leve!
Bid livet i låret, find fremtiden frem
rut med planer og visdomsord,
for i dag skal der leves!”   (Benny Andersen)

Langfredag blev der afsagt dom. Det var Pilatus, der dømte Jesus: “Thi kendes for ret. Du er dømt til at dø!” Og dommen blev eksekveret med det samme. Jesus blev korsfæstet. Men det er altid overdommeren, der får det sidste ord, og påskemorgen omstødte Gud Pilatus´ dom over Jesus: “Thi kendes for ret. Du er dømt til at leve!”

Så er det lige, man tænker, om ikke der er sket en procedurefejl: Enten er overdommeren kommet for sent på banen, eller også er Pilatus for hurtig på aftrækkeren. For da Gud griber ind, er Jesus allerede død. “Dømt til at leve!” ja tak, men hvordan kommer jeg lige ud af den her kiste?

Den utrolige slutning på dette retssalsdrama er, at den henrettede bliver levende igen. De første, som gik på kirkegården for at se til Jesus’ grav, troede ikke deres egne øjne – graven var tom. Og de hørte budskabet, at han, som blev dømt til døden, ikke længere er død. Han er nu dømt til at leve.

Vi havde ellers lært, at når man dør, så er det slut. Men nu er vi blevet klogere: Jesus opstod – dømt til at leve. Det kristne budskab er også vores dom: Vi er også dømt til at leve! Derfor skal du ikke se kirkegården som en endestation. Du skal heller ikke fortabe dig i dine problemer og nederlag. “Lev livet!” er kristendommens opfordring. Lev livet som gjaldt det livet, for det gør det jo. Lev livet i glæde og med håb om at ingen nød eller død kan gøre det af med dig!

Dommen over Jesus og den efterfølgende henrettelse minder dig om alt det, der går i stykker for dig. Men opstandelsen påskemorgen er et budskab om, at du helt uventet bliver frikendt for alle anklager, befriet fra enhver straf, kun dømt til … at leve!

Der var en mand, som havde fået sin del af fornøjelserne her i livet. Han døde og kom op til Skt. Peter. Så stod han der med al sin skyldfølelse og stammede: ”… jeg, jeg.. har vist ikke været noget godt eksempel for mine medmennesker!” Og han huskede de mange gange han havde svigtet. “Skidt med det!” sagde Skt. Peter. “Vi fører ikke regnskab. Velkommen indenfor!” Manden tabte næse og mund af forbavselse, men blev naturligvis glad. Og tydeligt lettet gik han indenfor i de himmelske haller. Men det første syn, som mødte ham i himmelen, var nogle mennesker som stod og hamrede deres hoveder ind i muren. “Hvem er dog det, og hvorfor gør de sådan?” spurgte manden. “Nå, det er bare nogen, som ærgrer sig,” svarede Skt. Peter, “for de troede, at vi førte regnskab!”

Kristendom er, som navnet siger, en dom. Gud har afsagt dom over dit liv. Du er dømt… dømt til at leve. Lev frit og glad, befriet fra skyld, synd og dårlig samvittighed. Derfor: “Glæd jer over at I tilhører Kristus. Jeg siger det igen: Glæd jer! I skal ikke bekymre jer om noget.” (Fra Paulus’ Brev til menigheden i Filippi 4,4-6)

Kærlig hilsen Jan Kornholt

Trykt i kirkebladet ‘NYT fra Købnerkirken’ april 2015