Basecamp

basecampBasecamp i 5300 meters højde er stedet hvor bjergbestigerne har base når de bestiger verdens højeste bjerg Mount Everest. I basecamp er bjergbestigeren i tre-fire uger for at samle kræfter, vænne sig til højden og forberede sig. Her opfyldes de nødvendige og grundlæggende behov for tryghed, næring, selvtillid, hvile, tillid og venskab med det formål at få ladet op for at kunne nå målet.

Jeg har aldrig har været i nærheden af toppen på de højeste bjerge. Men jeg har alligevel brug for en ’basecamp’. Jeg behøver et sted hvor jeg kan samle kræfter og få dækket mine primære og nødvendige behov, med det formål at få ladet op for at kunne nå mine mål.

Under opholdet i Basecamp på Mount Everest foretager bjergbestigerne korte ture op til camp 1 og 2 og 3 længere oppe ad bjerget. På den måde bliver bjergbestigeren fortrolig med bjerget og vænner sig til den iltfattige luft. Toppen af Mount Everest ligger i 8848 meters højde. Over 8000 meters højde er der så lidt ilt at det er livstruende at opholde sig der. Ingen overlever mere end ca. 24 timer i dødszonen som den øverste del af bjerget kaldes. Camp 4 er den højst beliggende lejr i 8000 meters højde og benyttes udelukkende den dag hvor bjergbestigeren skal helt til toppen og tilbage igen.

Mit liv føles nogle gange som at bestige et bjerg. Opad bakke! Jeg har mål jeg gerne vil nå og ofte kræver det en kraftanstrengelse og tilvænning. Det gælder i hverdagen når jeg har svært ved at sove, svært ved at komme op og svært ved at tage mig sammen. Det gælder også når jeg kæmper for at få uddannelse og arbejde. At kæmpe med sygdom er også som et bjerg af forhindringer hvor der kan være en ’dødszone’ hvor det synes umuligt at overleve. Og det gælder mine relationer: Venskab og familie og parforhold er ikke bare noget der kommer dumpende og forbliver perfekt af sig selv. Det er også hårdt arbejde at vedligeholde og styrke mine personlige relationer.

Hvor er det fantastisk at når sine mål, det er al besværet værd. Men en forudsætning for at du kan nå dine mål er at du har en ’basecamp’, et sted hvor du finder kraft og styrke til hverdagens udfordringer. Min ’basecamp’ er kirken. Kirken er fællesskab med Jesus og med andre som følger Jesus. Her får jeg både læsse det af som jeg ikke kan bære og får fyldt det på som jeg har brug for.

Jesus siger: ’Kom, alle I der arbejder hårdt og er tynget af bekymringer. I kan hvile ud hos mig. Tag min byrde på jeres skuldre og lær at mig, for jeg er beskedne og tålmodig. Så får i ro i sjælen. Min byrde er god, og den er let at bære.” (Mattæus Evangeliet 11,28-30)

Når man bestiger Mount Everest er det vigtigt ikke at have for meget med i bagagen. Det samme gælder din udfordrende hverdag. Du kan læsse det hele af hos Jesus. Han tilgiver og giver alle en ny begyndelse med nye kræfter og nyt ’rejseudstyr’. Og det foregår i ’basecamp’ – i kirkens fællesskab hvor Jesus er det centrale. Her hjælper vi hinanden med at tage imod hans kærlighed og vejledning med det formål at nå vore mål – at vi må lykkes som mennesker!

Kærlig hilsen
Jan Kornholt

En tanke om "Basecamp"

1. Hanne Walsøe

Hej Jan
    – Fint billede, som jeg fint kan relatere til – Kender godt til “processen i bjergbestigning” 😉 – Syntes at man til tider kan komme til at sidde lidt fast midt på bjerget, uden at kunne komme hverken op eller ned. – Andre gange tror man at man er lige ved at nå toppen, men mangler lige ilt til det sidste stykke, og må så slippe grebet og rutsche langt ned, for at begynde for fra, men der er det vigtigste at sikkerhedslinen holder !!!

Ja , det er super vigtigt med en “Base Camp”.
    I livet, for mig er det dog indskrænket til et 2 mandstelt 🙂 – til Jesus og mig 🙂 Det virker <3 som der så rigtigt står skrevet :

Mht. Kirke og fællesskab er det selvfølgelig en ekstra bonus, hvis det virker efter hensigten.

Men hvor der er mennesker (Kirke og Fælleskab) er der desværre for ofte , at der forbruges mere energi end det opbygger energi. – "Base Camp" bliver omdannet til en "flygtninge lejr" – Et forhåbentlig trygt sted at være, men hvor man må bruge meget energi på at få sine fysiske og psykiske behov dækket, troen og håbet på fremtiden er kun ganske spinkelt , visioner og mål er tom snak, måske kun noget forbeholdt de stærkeste, og det er som regel de stærkeste der vinder!

Skal vi knække koden i forhold til at omdanne "flygtningelejren " til en "Base Camp" for flere end blot et 2 mandstelt, er nok det vigtigste, at arbejde med at komme af med "for meget baggage" og finde ud af, at når man ikke har så meget at slæbe på, giver det overskud til at se op og hjælpe de der endnu slæber på "for meget baggage"! – Samtidig finder man ud af, at det at hjælpe andre giver energi til nye meter op ad "bjerget" 😉 Wow!

Svar